0
398

Artiklen er lavet i samarbejde med den eller de virksomheder, der linkes til i denne artikel. Indlægget er altså betalt - det samme gælder eventuelle hyperlænker.

Forskellige parketgulve

Rent teknisk er både plankegulve og 3-stavsparketter parketgulve, men i daglig tale bruges navnet som et alternativ til et 3-stavsparketgulv. Altså et gulv, hvor hvert bræt er sammensat af tre stave. Det er denne gulvtype du kan læse mere om i denne tekst, for som det ses af udvalget af parketgulve fra Flottegulve.dk så giver denne gulvtype, dig mange forskellige valgmuligheder.

Når det kommer til trægulve så vil et parketgulv typisk være det billigste valg, derfor er gulvet også et populært valg til mange forskellige boligtyper og formål. Parketgulve kan opdeles i kategorier ud fra flere forskellige faktorer, hvoraf de vigtigste er træsorten, sorteringen, overfladebehandlingen og tykkelsen.

Træsorten
Parketgulve findes i en mange forskellige træsorter, hvoraf de mest udbredte er ask, eg og bøg, der alle hører til i den lyse ende af farveskalaen. Ønsker du et lyst gulv kan du desuden også vælge træsorterne ahorn, lærk og fyr. Ønsker du derimod et mørkt gulv er det typer så som valnød, afrikansk eg og wenge du skal gå efter. Endeligt er der træsorter som kirsebær og merbau, som har varm rødlige farvetoner.

Sorteringen
De fleste træsorter inddeles i forskellige sorteringer efter deres farvespil samt hvor mange knaster og lignende der er i træet. Det er således sorteringen du skal se på, når du skal beslutte om du ønsker et ensartet roligt gulv eller et levende og rustikt gulv.

Overfladebehandlingen
Ubehandlet træ vil suge fugt og snavs til sig og vil hurtigt miste sit flotte udseende. Derfor skal et trægulv altid overfladebehandles, så træet beskyttes. De fleste trægulve du kan købe er allerede overfladebehandlet fra fabrikken med enten lak eller olie.
Overfladebehandlingen spiller en rolle for hvordan gulvet ser ud, selv hvis der anvendes en klar olie eller lak. Her er det også vigtigt at overveje, hvor meget tid du ønsker at bruge på gulvet, når det er lagt, da et olieret trægulv er mere plejekrævende end et lakeret.

Tykkelsen
Trægulve fås i forskellige tykkelser og det du primært skal være opmærksom på i denne forbindelse er, at hvis du ønsker at lægge gulvet på strøer eller lignende, så skal gulvet være selvbærende. Det betyder typisk, at det er minimum 22 mm tykt.

DEL