Bolighandel og kloakforhold

0
669
varmerør og vandrør

Artiklen er lavet i samarbejde med den eller de virksomheder, der linkes til i denne artikel. Indlægget er altså betalt - det samme gælder eventuelle hyperlænker.

Husk kloak-tjekket når du køber hus

Er du på boligjagt? Inden du skriver under på handlen, bør du huske at lave et kloaktjek. Mange danskere tænker ikke videre over kloakforhold, men i sidste ende kan det give bagslag. Finder du skader i kloakken, kan det løbe op i mange timers arbejde og penge. Reparationer på kloakskader mellem huset i den offentlige del ude i vejen kan løbe op i 100.000 kroner.

Det er ikke unormalt, at forsikringsselskaberne nægter at dække kloakskader, hvilket overlader regningerne til ejerne. Derfor anbefales det at sige til sælger, at man vil have foretaget et kloaktjek, før der skrives under på købsaftalen. Derudover kan man give sin advokat accept til at tage et forbehold, hvorved bolighandlen skal gå tilbage, hvis der opdages kloakskader, eller at sælger skal stå for omkostningerne i forbindelse med udbedringen af kloakskaderne.

Selvom man forsøger at tegne forsikringer for skjulte rør-skader, kan det ofte være svært at få forsikringsselskabet til at dække skaden, hvis kloakken er gammel.

Separatkloakering

På nuværende tidspunkt renoverer mange danske kommuner deres kloaksystemer. Det gælder både i landområderne og byområderne. Grunden til disse renovationer er en øget mængde nedbør samtidig med den generelle klimatilpasning. Derfor har man fundet en løsning på de mange oversvømmelser, hvor man skiller spildevand og regnvand ad.

Når man separerer spildevand og regnvand bliver det i fagtermer kaldt for separatkloakering. Det vil sige, at man opdeler spildevand og regnvand i hver sin kloakledning i stedet for at det flyder ned i samme ledning. Problemet med oversvømmelser skyldes, at regnvand og spildevand overfylder fælleskloakeringen. Dette betyder, at der ved kraftige regnskyl kan opstå oversvømmelser.

Du betaler regningen

Skal kloakforholdene ændres, er det dig som boligejer, der står for regningen. Dette kan hurtigt løbe op i 50.000 – 100.000 kr., men kloakomlægningspriserne varierer alt efter ejendommens nuværende kloaksystem.

Derfor kan det være en god idé at undersøge, om kommunen du er på boligjagt i, har udarbejdet en spildevandsplan. I denne plan står det angivet, om og hvornår kloakforholdene skal ændres i kommunen.

Ejendomsmæglere har ikke pligt til at undersøge eller informere om kloakforholdene, hvorfor du selv bør undersøge det. Derudover kan du søge rådgivning hos eksempelvis en boligadvokat, som udelukkende varetager dine interesser. Din rådgiver kan nemlig sikre dig, at kloakforholdene bliver undersøgt nærmere, så du undgår en regning, du ikke er forberedt på.

 

DEL